19 Mayıs 1919, ülkemiz tarihi ve ulusumuz için önemli bir tarihtir. Bu tarih o kadar önemlidir ki, her yıl bir milli bayram olarak coşkuyla kutlanmaktadır. Bugünde resmi törenler yapılmakta ve bu törenler eşliğinde Başkomutanımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk saygı, sevgi, şükran, minnet ve özlemle anılmaktadır. Ülkemizde her yıl 19 Mayıs günü resmi tatil olmaktadır.
Her yıl 19 Mayıs gününde kutlanan bayramımız, milli bayramlar arasında yerini almakta ve “19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak anılmaktadır. Bu noktada karşımıza, 19 Mayıs gününün neden bayram olarak kutlandığı ve bugünün öneminin ne olduğu sorusu çıkmaktadır. İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi, bu işgallerin 15 Mayıs 1919 tarihinde başlaması ve işgallerin Anadolu’nun farklı illerinde devam edecek olması karşısında milli mücadele ruhu devreye girer. Bu mücadeleci bağımsızlık ruhuyla hareket eden değerli Atamız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a giderler. Samsun'a gitme amaçları, Samsun ve çevresindeki asayişsizliğin yerinde görülmek istenmesinden kaynaklanır. Zira o tarihte bu bölgede bulunan Rumların Pontus Rum Devleti kurma amaçlarına dönük faaliyetleri olduğundan ve Türkler baskı gördüklerinden ötürü mevcut asayişsizliğin ve düzensizliğin yerinde incelenmesi ve gereken önlem ve tedbirlerin alınması istenir ve amaç edinir. Bu sebeple 19 Mayıs 1919 tarihi, “Milli Mücadelenin Başlangıcı” olarak anılır. Bu noktada milli mücadele başlatılır, bağımsızlık ruhu büyük anlam ve önem kazanır. Bu milli ruh çeşitli kaynaklara ve raporlara da konu olur. Milli bağımsızlık mücadelesi Ulu Önder Atatürk'ün "Ya İstiklal Ya Ölüm" sözünün eyleme dönüşmüş halini oluşturur. Hatta bu slogan adeta milli mücadelenin parolası olur. Bu parola milli mücadele ruhunun büründüğü şekil olarak da anılır.
Nasıl ki değerli Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan gününü gelecek nesiller olan çocuklarımıza armağan ettiyse, 19 Mayıs gününü de gençlerimize armağan eder. 1938 yılında yapılan düzenlemeyle Gençlik ve Spor Bayramı'nın Mayısın 19. günü olduğu ibaresi kabul edilir ve 19 Mayıs günü bayram olarak ilan edilir. 19 Mayıs 1919 tarihi İzmir'in işgali altında olduğu ve Samsun'da asayişsizliğin baş gösterdiği zamanı ifade eder. Ancak 19 Mayıs gününün anlam ve önemi bununla sınırlı olmayıp bir başka önemli yanı daha bulunmaktadır. Şöyle ki değerli Atamızın doğum günü 19 Mayıs 1881 tarihidir. Atamızın doğum günü olan 19 Mayıs gençlerimize armağan edilir.
Başlangıçta 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak anılan bu milli bayramımız, milli mücadelenin başlangıç noktasının Samsun olması sebebiyle 19 Mayıs günü olarak kabul edilirken bu özel günün aynı zamanda Atamızın doğum günüyle eş olması karşısında 1981 yılında 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile isim değişikliğine uğrar ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak değiştirilir. Bu değişikliğin ne denli yerinde olduğu da zaman içerisinde çok daha fazla anlam kazanmaktadır. Zira bu milli bayramımız yıllar sonrasında dahi kutlanmaya devam edecektir. Atamız sonsuza kadar anılacaktır. Bayramın hem Atamızın gençlerimize armağanı hem de Atamızın doğum gününün kutlanması olarak adeta çifte bayram şeklinde kullanılması bugünün ne denli değerli ve özel olduğunu gözler önüne sermektedir.
Başkomutanımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet, saygı ve sevgiyle andığımız bu özel günde Atamızı, Atamızın düşüncelerini, fikirlerini, ideallerini, hayallerini yaşatmaya, gençlerden ve gelecek nesillerden isteklerini ve beklentilerini yerine getirmeye, umutlarını yeşertmeye, bıraktığı maddi, manevi ve kültürel mirasları korumaya çalıştığımızı, onu her geçen gün daha fazla aradığımızı ve özlediğimizi belirtmek istiyoruz. Atamızı yeniden tekrar tekrar büyük özlem ve hasretle anıyoruz. Aslında Atamızı en çok da bugünlerde arıyoruz. Onu çok seviyoruz. Adeta yolunu gözlüyoruz. Atamızı andığımız bugünde gençliğimize armağan ettiği milli bayramımız olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı yürekten kutluyoruz.
“YA İSTİKLAL YA ÖLÜM.”
“NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE.”
19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN..
LL.M. Av. Uzm. Arb. AYŞEN GÜZEL