DEVRİM YASALARI CUMHURİYETİMİZİN TEMELİ VE TEMİTANIDIR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Turgutlu İlçe Başkanı Erk Kayabaş, 3 Mart 1924 tarihinde çıkan Devrim Kanunlarının yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Turgutlu İlçe Başkanı Erk Kayabaş, 3 Mart 1924 tarihinde çıkan Devrim Kanunlarının yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulundu.


 “3 Mart 1924 Cumhuriyet tarihinde önemli olayların olduğu bir yıl olmuştur. 3 Mart 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve medreselerin kaldırılması ile yeni Türk harfleri kabul edilmiş olup çağdaş eğitim sisteminin kurulması ve eğitimin laikleşmesi yolunda  büyük bir adım atılmıştır. Bu yasalar ile eğitim laik ve parasız hale getirildi ve ilköğretim tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu kılındı.3 Mart 1924 Devrim Yasalarının kabul ediliş günü, Laik Türkiye Cumhuriyet’imizin, toplumsal yaşamımızın, Ulus olma bilincimizin, birlik ve beraberliğimizin temellerinin atıldığı en anlamlı gündür” dedi.


Kayabaş, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Bilimsel eğitsel kurumların tümü Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı. Laik eğitim düşünce ve akıl eğitimini amaçlarken, dinsel eğitim sabit fikirli insanlar yetiştirir. Atatürk ve cumhuriyeti kuranlar bu gerçeği görerek Tevhidi – Tedrisat Kanununu çıkarmışlardır. Laik eğitim sistemi cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar gericiler tarafından zaman zaman baltalanmaya çalışılmıştır. CHP her dönemde bunu engelleme yollarını aramış ve genelde başarmıştır. 3 Mart 1924 günü halifelik kaldırıldı.  Cumhuriyetin varlığı tehlikeye düşüyordu. Kesin olarak önlem almak gerekliydi. Atatürk Cumhuriyeti kurulduktan sonra cumhuriyete karşı olan gerici ve tutucu çevreler tüm umutlarını halifeye bağlamışlardı.

Halifenin kişiliğinde bir devlet başkanı görüyorlardı. Atatürk’ün çizdiği yolda ilerlemesini güçleştiriyorlardı. Çünkü çağdaşlaşma yolu da Cumhuriyetin ilanından sonra halifeliğin yeri artık yeni yönetim şeklinde yoktu. Cumhuriyet’in ilanından sonra Cumhurbaşkanlığı makamı nerede ise ikinci plana itilmeye çalışılıyordu. Cumhuriyetin varlığı tehlikeye düşüyordu. Kesin olarak önlem almak gerekliydi. Atatürk ve Cumhuriyeti kuranlar TBMM’in de 3 Mart 1924 de çıkardıkları kanunla halifeliği kaldırıp eğitim birliği yasasını (Tevhidi Tedriyet Kanununu) çıkarmışlardır. Halifeliğin kaldırılması Laik düzene geçişin en önemli aşaması olmuştur. Ümmetçilik anlayışı sona ermiştir. Şeriye ve Evkaf vekaletini kaldırılmasıyla din ve devlet işleri birbirinden ayrılmış oldu. Şeriye vekaleti kaldırılarak diyanet işleri başkanlığı kuruldu. Evkaf vekaleti yerine Vakıflar genel müdürlüğü kuruldu.

Biz Türkiye Cumhuriyetini kuran Cumhuriyet Halk Partililer olarak inancımızı, ilhamımızı, gücümüzü ve kararlılığımızı şanlı tarihimizden ve devrimlerimizden alıyoruz. Devrimlerimizin ve Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olarak Anayasamıza, Cumhuriyet devrimlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Cumhuriyetimizin temel niteliklerini bozmalarına izin vermeyeceğiz.3 Mart 1924 tarihinde amaçlanan süreç bizler var oldukça yok edilemeyecektir.

Bugün, 3 Mart 1924 Devrim Yasalarının kabul ediliş günü, Laik Türkiye Cumhuriyet’imizin, toplumsal yaşamımızın, Ulus olma bilincimizin, birlik ve beraberliğimizin temellerinin atıldığı en anlamlı gündür.”

 

Bakmadan Geçme