• Haberler
  • Celal Bayar Üniversitesinde Manisalı Koleksiyonerler konuşuldu

Celal Bayar Üniversitesinde Manisalı Koleksiyonerler konuşuldu

Öğrencilerini önemli bilim insanlarıyla buluşturmaya ve onları alanlarında en iyi ve en yetkin şekilde yetiştirmek için tüm hızıyla çalışmaya devam eden Manisa Celal Bayar Üniversitesinde, MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından, 3 Mayıs...

Öğrencilerini önemli bilim insanlarıyla buluşturmaya ve onları alanlarında en iyi ve en yetkin şekilde yetiştirmek için tüm hızıyla çalışmaya devam eden Manisa Celal Bayar Üniversitesinde, MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından, 3 Mayıs 2017 tarihinde Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde “Manisalı Koleksiyonerler” konulu konferans düzenlendi.

Manisalı Koleksiyonerlerden Tunay Derman, Çetin Erdem, Ulvi Altunbay ile Emin Seran Göçeren’in katıldığı etkinlikte, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Savaş Lenger tarafından “Lidya Bölgesinde Bronz Sikke Darbına Geçiş” konulu konferans verildi.

Konferans MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İlker Mümin Çağlar, Manisa Müzesi Müdürü Harun Güllü, MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ceren Ünal, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Konuşmasına bronz sikkenin doğuşu konusunda bilgiler vererek başlayan Doç. Dr. Dinçer Savaş Lenger, bronz sikke darbının Büyük İskender’in Sardes Darphanesi ile başladığını ifade ederek, Sardes öncesi Thyessos hakkında da bilgiler verdi. Doç. Dr. Lenger, “Thyessos antik kaynaklardan iyi bildiğimiz bir kent. Yeri tam olarak belli olmamakla birlikte, Kuzey Lidya’da bir kent olduğunu ve MÖ 4. yüzyılda sikkeler darbedildiğini biliyoruz. Sardes darphanesi Büyük İskender’in Batı Anadolu’daki ilk darphanesi, Anadolu’nun genelinde ise Tarsus’tan sonra ikinci darphanesi. Askerlerin günlük ihtiyaçlarını karşılaması için bronz sikkeler basılması gerekiyor. Uzun bir dönem bronz sikkelerin Sardes darphanesinde basıldığını ve Lidya genelinde kullanıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Dinçer Savaş Lenger’in ardından Manisa Müzesi Müdürü Harun Güllü, Manisa Müzesinin kuruluş süreci ve müzede sergilenen eserler hakkında bilgiler vererek, envanterde sergilenemeyen 36 bin eser bulunduğunu ifade etti. Güllü, konuşmasında denetimleri altında on üç koleksiyonerin bulunduğunu belirterek, yasal çerçevede nasıl koleksiyoner olunacağını da anlattı. Koleksiyonerler Tunay Derman, Çetin Erdem, Ulvi Altunbay ile Emin Seran Göçeren ise koleksiyonerliğe nasıl başladıkları ve eserleri hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Dinçer Savaş Lenger’e MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya’nın teşekkür ve katılım belgesi takdim ettiği program sonunda, Koleksiyonerler Tunay Derman, Çetin Erdem, Ulvi Altunbay ile Emin Seran Göçeren’in teşekkür ve katılım belgeleri MCBÜ Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ceren Ünal tarafından verildi.

 

Bakmadan Geçme

Haber Kasaba - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0505 310 61 17
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!