Manisa son 35 yılın en kurak Mart ayını yaşadı Dur Düşün ve Koru

'Türkiye su zengini bir ülke değildir. Tam aksine, su stresi çeken bir ülkeyiz'

Türkiye'de bu yıl mart ayında yağışlar, normale göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 azaldı.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verilerinden yayınlanan bilgilere göre, uzun yıllar mart ayı ortalama yağış miktarı metrekareye 61,2 kilogram olarak gerçekleşti.Geçen yıl martta, metrekareye 69,5 kilogram yağış düştü. Bu sene aynı dönemdeki yağış miktarı ise 28,8 kilogramda kaldı. Yağışlarda normaline göre yüzde 53, geçen yıl mart ayına göre ise yüzde 59 azalma yaşandı.Mart ayında yağışların, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Uşak, Burdur, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Adana, Hatay, Kilis çevreleri ile Antalya'nın doğu kesimlerinde normale göre yüzde 80'den fazla azalma, Erzincan ile Erzurum'un kuzey kesimlerinde yüzde 40'ın üzerinde artış görüldü.Mart ayı yağışlarında normaline göre en fazla artış yüzde 35 ile Erzincan'da, en fazla azalma ise yüzde 91 ile Manisa'da gerçekleşti.Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 11,3 gün olarak hesaplanırken, martta ortalama 6,4 gün oldu.
Önemli Not:

Türkiye su zengini bir ülke değildir. Tam aksine, su stresi çeken bir ülkeyiz. Gerekli tedbirleri almaz, şimdiden harekete geçmezsek Allah muhafaza, çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz.Son yüzyılda iklim değişikliği, kuraklık, artan nüfus ve kentleşme ile birlikte su kaynakları üzerindeki baskılar da giderek artıyor.Su kaynaklarımızı tükenme sınırına gelmeden korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek ülkemiz için bir tercih değil, milli güvenlik meselesidir.Daha önce petrol ve karbon yakıtlar için edilen kavgaların, önümüzdeki dönemde su alanında yapılacağı görülüyor. Su, yüzyılın en stratejik ve en değerli kaynağıdır.

Manisa Su Platformu Olarak Manisalılara mesajımız;

1)Suyu israf etmeyelim ve kirletmeyelim.

2)Manisalının su hakkı korunmalı ve yeni sondajlar acilen durdurulmalıdır. (İz-Su için verilen ruhsatlar bilimsel kurul tarafından incelenene kadar yürütme durdurulmalıdır)

3)Demirköprü, Avşar, Gördes, Güneşli, Kelebek barajı sulama alanlarındaki barajları ve diğer sulama göletlerinin sulama alanları acilen kapalı damlama sulama sistemine geçilmelidir.

4)Mısır ve diğer çok suya ihtiyaç duyulan tarım ürünleri bir yıl ekilmeli diğer yıl pas geçilmeli ve münavebeli Ekim yapılmalıdır. Salma sulama sistemi durdurulmalıdır. Bir

5)Şehirlerin kayıp kaçak oranları %20 nin altına indirmek için gerekli yatırımlar ve çalışmalar bir an önce yapılmalıdır.

6)Atık su arıtma tesisi olmayan sanayi bölgeleri en kısa zamanda tesislerini kurmalıdır.

Su yoksa bereket yoktur, yeşil yoktur, hayat yoktur. su hayatın kaynağıdır. Medeniyetler suyun olduğu bölgelerde kurulur ve gelişir.Su tasarrufu, yalnızca şu an için değil, geleceğimiz için de kritik öneme sahiptir. Tüm bireylerin, su kaynaklarının korunmasında aktif bir rol alması gerekmektedir. Gelin birlikte su konusunda farkındalığa katkı verelim.

Manisa Su Platformu

Bakmadan Geçme