İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde düzenlenen Türkiye Sanayi Şurası'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu istihdam seferberliği...

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde düzenlenen Türkiye Sanayi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu istihdam seferberliği çağrısı Manisa’da da yankı buldu. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı adına yürütülen çalışmalarda görevli kurumlar SGK ve İŞKUR; istihdam teşviklerini işverenlere ve firma temsilcilerine anlattılar.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil,  Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, İş-Kur İl Müdürü Sinan Aktaş, Manisa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa’yı, Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa TSO Üyeleri ve firma temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Türkiye’nin işsizlik sorununa çözüm bulması gerektiğini belirterek, devletin sağlamış olduğu desteklerle, el birliği ile bu sorunu çözeceklerini söyledi.

‘Her sene 1.5 milyon kişiye istihdam yaratmamız lazım’

Ülkemizin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Başkan Erbil,  ‘Yaklaşık 80 Milyonu bulan toplam Nüfusumuzun, 18 Yaş altı gençlerimizin sayısı 25 Milyon Kişi, 18 ile 60 Yaş arası nüfusumuz yani Çalışma Yaş Aralığının sayısı 45 Milyon kişi. Ve bununla birlikte kayıtlı istihdam sayımız 27 Milyon Kişi. Bu rakamın 3 Milyon 562 Bin kişisi Kamu Sektöründe, yaklaşık 23 Milyon Kişisi Özel Sektörde istihdam edilmekte. Yani bu demek oluyor ki Türkiye Cumhuriyeti Devletinde her sene 1,5 Milyon kişiye yeni istihdam alanları yaratmamız lazım.  Bu istihdamı yaratacak olan bizleriz.  Yani Türk Reel Sektörü’ diye konuştu.

‘Manisa Sanayi ve Tarımın yan yana olduğu şehir’

Manisa’nın sanayi ve tarımındaki rakamlara da konuşmasında yer veren Başkan Erbil, ‘Şimdi biraz da Manisa özelimize bakalım. Zira Manisa Sanayi ve Tarımın yan yana olduğu bir şehir. Nüfusumuz merkezde 390 Bin 182 kişi. Ve merkezde İstihdam Sayımız 72 bin 775 Kişi. 2016 yılında Sanayi İstihdamının arttığı ender illerden birisiyiz Ülkemizde. 2016 yılında 2015 yılına göre %10,93 artışla Türkiye’nin en çok sanayi İstihdamı yaratan 4. Şehriyiz. Ege Bölgesi ortalaması 4.05 iken biz 10.93 artışı yakaladık. Sektörel bazda baktığınız zaman Manisa’mız tütün ürünleri imalatında Türkiye 3.’sü. Elektrikli techizat imalatında Türkiye 2.’si. Bilgisayar, Elektronik ve Optik Ürünler İmalatında Türkiye 1.’si. 2015 yılında Odamızda toplam 740 yeni kayıt ve toplam 301 terkin yapıldı. 2016 yılında ise odamızda yapılan toplam yeni kayıt 887 iken toplam terkin 263 rakamında. Bu demek oluyor ki Manisa artık bir sanayi şehri olmuştur. Sanayimiz her geçen gün büyümekte ve istihdam olarak artmakta. Bu beraberinde göç getiriyor. Birçok zorluklar getiriyor şehrimize ve hepimize’ dedi.

 

Toplumun bütün katmanları ve ekonomik kesimleri birbiri ile direkt yada indirekt olarak bağlı olduğunu söyleyen Başkan Erbil, ‘ Biz Türkiye olarak bir bütünüz. Toplumun bütün katmanları ve ekonomik kesimleri birbiri ile direkt yada indirekt olarak bağlı. Toplumun kesimleri ve katmanları arasında ki gelir dağılımının adaletsizliği bir toplumu bekleyen en büyük tehlikedir. Gelişmiş toplumlarda gelir dağılımının insanlara güven verici olduğunu gözlemlemekteyiz.  Dünyanın en büyük 10 ekonomisine baktığınız ve ileri demokrasi ülkelerini irdelediğiniz zaman, kişi başına Amerikan Doları bazında en yüksek gelir sahibi ülkelerine baktığınız zaman karşılaştığınız tablo hep aynıdır. İnsanlar bahsettiğim bu ülkelerde asgari yaşam standartlarını karşılayacak bir asgari ücret ile çalışırlar ve emekli oldukları zaman aldıkları maaş ile hayat standartlarını çalışıra yakın seviyede sürdürürler. Sosyal Güvenlik Sistemimizin aslına baktığımızda çok karmaşık bir sistem olmadığını aksine basit bir sistem üzerine kurulu olduğunu görürüz. Ne kadar çok ve düzenli prim elde ederseniz standartlarınız o kadar yükselir ve emekli maaşlarınız o kadar daha reel ve iyi olur. Buradan hareketle ülkemizin nüfus yapısına baktığımız zaman yeni istihdam alanlarının açılmasının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlıyoruz.  Kayıt dışı istihdam biz işverenlere günlük anlık getiriler sağlamasına rağmen toplumsal geleceğimize ve insanların ve ülkemizin yarınlarına adeta düzenlenen bir sabotajdır. Kayıt dışı istihdam her şeyden önce ‘’ Kul Hakkı’’ yemektir.  3 günlük bu dünyada aramamız gereken bizim ahir ömürlerimizi kurtaracak olan Allah Rızası olmalıdır.  Kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda TR 33 Bölgesi Odalarının ortak KADİM Projesinin mimarlarındanız.  Kayıt Dışı İstihdam Ülkemizin ve insanlarımızın geleceğine vurulmuş en büyük darbedir. Ve toplumsal barışımızın önündeki en büyük handikaplardan birisidir. Ömrü boyunca çalışmış bir insanın çalışamayacak yaşa yada sağlık durumuna geldiğinde muhtaç olması ne demektir. Bunu bir düşünün. İnanıyorum ki çevrenizde bir çok örnekler vardır buna dair. Bu ülkenin kalkınması için büyümesi için ve hep birlikte huzur içerisinde yaşayabilmemiz için, kayıtlı istihdam vazgeçilmezdir’ diye konuştu.

‘İstihdam seferberliğini destekliyoruz’

Türkiye’nin işsizlik sıkıntısını bir şekilde çözmesi gerektiğini de dile getiren Başkan Erbil, ‘Hükümetimiz bu konuda yaklaşım gösterip destek oluyorsa iş hayatı olarak işverenler olarak bu işsizliğe çözümü kendi içimizde bulmalıyız. Bütün üyelerimiz kendi çaplarından bir olur, on olur yeni istihdam sağlasın. İlk üç ay yeni işbaşı eğitimiyle başlayan insanların hem asgari ücret maaşlarını, hem de SSK primlerini devletimiz üstleniyor. Kalan dokuz ay’da da işveren sadece 1.404’ünü veriyor. Bu tür politikalarda devletimizin ciddi destekleri var. Bu bağlamda biz de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak İstihdam seferberliğini canı yürekten destekliyoruz. Huzurlarınızda Sayın Cumhurbaşkanımıza Başbakanımıza İlgili Bakanlarımıza ve TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na teşekkürler ediyorum. Devletimiz üzerine düşeni yapmıştır. Yapmaya da devam edecektir. Sıra bizde… Biz de Güçlü Büyük Türkiye için elimizi taşın altına koyacağız… Söz veriyoruz’ diye konuştu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MCBÜSEM) Müdürü ve Manisa TSO Akademik Danışmanı Mahmut Karğın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda İŞKUR İl Müdürü Sinan Aktaş ve SGK İl Müdürü Yavuz Kurt katılımcılara “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı kapsamında uygulanan teşvikler hakkında detaylı bilgiler verirken, katılımcıların sorularını cevaplandırdılar.

Toplantının sonunda Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, İŞKUR İl Müdürü Sinan Aktaş ve SGK İl Müdürü Yavuz Kurt adına SGK İl Müdürlüğü Özel Kalem Şefi Ayhan Olukçu’ya günün anısına plaket takdim etti.

Bakmadan Geçme