• Haberler
  • BAŞKAN KAYABAŞ'IN AVUKATLAR GÜNÜ MESAJI

BAŞKAN KAYABAŞ'IN AVUKATLAR GÜNÜ MESAJI

CHP Turgutlu İlçe Başkanı Erk Kayabaş, 5 Nisan Avukatlar günü nedeni ile yazılı bir basın açıklaması yaptı. Oldukça dikkat çeken ifadelerin yer aldığı açıklamada 'Başkanlık sisteminde Avukatlara gerek kalmayacak.' dedi.

CHP Turgutlu İlçe Başkanı Erk Kayabaş, 5 Nisan Avukatlar günü nedeni ile yazılı bir basın açıklaması yaptı. Oldukça dikkat çeken ifadelerin yer aldığı açıklamada “Başkanlık sisteminde Avukatlara gerek kalmayacak.” dedi.

“5 Nisan 1958 de İzmir’de toplanan baro başkanları tarafından Barolar Birliğinin kuruluş çalışmaları tamamlanmış ve bu tarihin “Avukatlar günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir.  O tarihten bu yana 5 Nisan “Avukatlar günü”  olarak kutlanmaktadır. Toplumda adalet duygusunun yerleşmesinde çok büyük faydası olan avukatlık mesleği, kimden gelirse gelsin her zaman haksızlığın ve adaletsizliğin karşısında susmamak, temel hak ve özgürlükleri de savunmak gibi bir tarihi görevi daha vardır. Mesleğin daha  itibarlı ve işlevsel hale gelmesi için çalışılması gerekirken, maalesef ülke gündemine oturan Anayasa değişikliği ile mevcut kazanımların dahi kaybedilmesi tehlikesi ortaya çıkmıştır. Yargı bağımsızlığının kaybedilmesi en çok avukatları, dolayısıyla vatandaşlarımızı etkileyecektir. HSYK nın yapısının değiştirilerek altı üyesinin Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan  -Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı müsteşarı da dahil- ataması ve yedi üyesinin de dolaylı olarak partili Cumhurbaşkanı tarafından dolaylı olarak TBMM tarafından seçilmesi ile  Adalet mekanizması  iktidara ve bir tek partiye bağımlı hale getirilmektedir. Getirilmek istenen sistemle Hâkim ve Savcıların bağımsızlıkları tamamen ortadan kalkacaktır. Her ne kadar teklifin 1. Maddesinde Yargı yetkisinin bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağı belirtilmiş ise de uygulamada tam tersi olacaktır. HSYK’nın yeni yapılanması, değişikliğin gerçekleşmesi halinde otuz gün içinde tamamlanacak ve Kırk gün içinde göreve başlayacaklardır. HSYK üzerinden Yargıtay ve Danıştay da ( Yargıtay’ın tamamı, Danıştay’ın 3/4 ü) HSYK tarafından belirlenmesi ile Yargıtay ve Danıştay’ın da bağımsızlığı sona erecek, mahkemeler partinin ve tek bir kişinin emrine girecek.” dedi.

Kayabaş son olarak şöyle devam etti: “Demokrasiler yargının bağımsızlığı ile anlam ve güç kazanır. Kuvvetler ayrılığı prensibinin veya bu sebeple ihlali önce insan haklarını sonra demokrasimizi tahrip eder.   Bütün bu olumsuzlukların geride kalacağı güzel günlere yakın olduğumuz inancıyla, 5 Nisan Avukatlar Günü en içten ve samimi duygularımla kutluyorum.

Bakmadan Geçme