Sağlık

Sağlık Haberleri

'Gebelikte karışık bitki çaylarından kaçının'

Fındıkzade Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Zeynep Kocayurt, kadın hayatının çok özel bir dönemi olan gebelikte beslenme düzenine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kocayurt, gebelikte pek çok besin gereksiniminin normale göre arttığına dikkat çekerek 'Sağlıklı ve dengeli beslenme gebelikte, daha önemli bir hal alır. Çünkü bebeğin beslenmesi direkt olarak anneye bağlıdır. Tüm besin grupları; et ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar, meyve ile sebzeler dengeli bir şekilde tüketilmelidir' diye konuştu.  

Akıllı telefonlar kalıcı göz hasarına yol açabilir

Akıllı telefonlar, hayatın her alanında yer alıyor. Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya araçları bu bağımlılığı daha da artırıyor. Geçtiğimiz günlerde Çin'in Shenzhen kentinde yaşayan bir kişinin sol gözü, akıllı telefonu aşırı yoğunlukta kullanması nedeniyle kör oldu. Bu olay akıllı telefonlar kör eder mi? sorusunu akıllara getirdi. Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Apa, akıllı telefonları kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Çocuklarda geçmeyen öksürüğün altında kalp hastalıkları çıkabilir

Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Başıbüyük, öksürüğe neden olabilen sebepleri belirterek aileleri uyardı. Başıbüyük, öksürüğün akciğerleri koruyan ve temizleyen gerekli bir refleks olduğuna dikkati çekerek 'Çocuklarda psikojenik durumlar, reflü, alerjik durumlar, baharatlı ve sert parçalı yiyecekler, geniz akıntısı, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, yabancı cisim aspirasyonları, kalp hastalıkları gibi birçok sebep öksürüğe yol açabilir. Aileden alınan ayrıntılı hikaye, fizik muayene ve gerekli görülen tetkikler ile öksürüğün sebebi ortaya çıkarılabilir' bilgisini verdi.

Bu belirtiler akciğer kanserinin habercisi olabilir

Akciğer kanserinin çoğu zaman sinsi ilerlediğini ve bu hastaların üçte ikisinin tanı aldıklarında ileri evrede olduklarına dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seha Akduman, erken dönemde hastalığı anlamak için belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Akduman, 'En sık karşılaşılan belirtileri öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, nefes darlığı, yeni ortaya çıkan hırıltı, tedavi güçlüğü yaşanan ve tekrarlayan zatürredir. Bu belirtiler dışında tek taraflı göz kapağı düşüklüğü, kolda uyuşma, ağrı, halsizlik, kas gücü kayıpları, baş ve boyun ödemi gibi belirtiler de gözlemlenmektedir' ifadelerini kullandı.

'Zatürre bardaktan da bulaşabilir, hapşırıkla da geçebilir'

ATEŞ, BALGAM VE KUSMA VARSA DİKKAT

Pnömoni halk arasındaki bilinen adıyla zatürre, başta bakteriler olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelen akciğer dokusunun iltihabıdır. Genellikle üşüme- titreme ile yükselen ateş, öksürük, balgam çıkarma (yeşil, sarı, pas rengi), göğüs veya yan ağrısının hastalığın en sık rastlanan belirtileri olduğunu kaydeden İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Yazar, 'Bazen balgamın eşlik etmediği kuru öksürük de olabilir. Bazı pnömoni türleri ise iştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma, eklem ve kas ağrıları gibi daha az görülen belirtiler ile sinsi bir başlangıç gösterebilir. Hastaların grip olduğunu zannederek eş-dost önerisi ile ilaç kullanmaktan kaçınması ve bir doktora başvurması gerekir' dedi.

Kekikte 'uçucu yağ' hilesi

Aromalı kokusu ve lezzetli tadı ile yemeklerin vazgeçilmezi olan kekikte 'uçucu yağ' hilesi yapıldığı ortaya çıktı. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada tarafından yapılan araştırmada, yağı ve suyu arıtma yöntemiyle alınan kekiklerin posasının piyasada, 'gerçek kekik' olarak satıldığı belirlendi.

'Organ bağışında hala pek çok şey yanlış biliniyor'

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 60 bin diyaliz hastasından 21 bin 551 böbrek, 2093 karaciğer, 918 kalp hastası olmak üzere toplam 24 bin 819 kişi organ bekleme listesinde. Türk Nefroloji Derneği 2017 kayıtlarına göre, sadece 2017 yılında 10 bin 98 insan diyalizde yaşamını kaybetti. Bu da günlük ortalama olarak 28 hastaya denk geliyor. Organ Bağışı Haftası kapsamında konuya farkındalık oluşturmayı hedefleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Hayat 'En Güzel Hediye' isimli bir toplantı düzenledi.

'Sirke, sebzedeki ilaçların etkisini artırıyor'

Son günlerde İstanbul'da yaşanan ıspanak zehirlenmesi bu kış sebzesiyle ilgili kamuoyunda soru işaretleri yarattı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Özerson Koç, sıkça tercih edilen sirke ile sebze temizleme yönteminin yanlış olduğunu söyledi. Koç, 'Zehirlenmenin ıspanak demetlerine karışan patlıcangiller familyasından atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yaptığı analizlerle anlaşılmıştır' ifadelerini kullandı.

Şifa deposu kırmızı biber kalp krizi riskini önlüyor, kanserli hücreyle savaşıyor

Türk ve dünya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden kırmızı biberin faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, metabolizmayı hızlandırıyor, kötü kolesterolü düşürüyor, ağrı gidermeyi sağlıyor, vücut direncini artırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Psikolojik sorunlar obezite tehlikesi yaratıyor

Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte, aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli sebepleri olarak kabul ediliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Babek Tabandeh, obezitenin genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör ile ilişkili olduğunu söyledi. Op. Dr. Tabandeh, 'Mutlaka daha düşük karbonhidratlı, sebze ağırlıklı, kalori miktarı daha düşük olan bir beslenme tarzı benimsemek lazım' ifadelerini kullandı.

Bazı tiroid nodülleri ameliyatsız tedavi edilebiliyor

Biyopsi yapılarak kanser olmadığı tespit edilen küçük nodüllerde, hastaların 6 aylık periyotlarla hekim kontrolüne gitmesi gerektiğinin altını çizen Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, 'Büyük nodüllerde de radyofrekans tekniği de nodülü küçültmek ve bir daha büyümesini önlemede oldukça başarılı oluyor diye konuştu.

Op.Dr. Kavasoğlu:Hamilelikte kafein tüketimi lösemi riskini artırabilir

Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Ayşe Kavasoğlu, gebelikte sıvı tüketimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kavasoğlu, hamilelikte su ihtiyacının arttığına işaret ederek 'Günlük su ihtiyacımız 2 – 2,5 litre iken gebelikte bu ihtiyaç 3 – 3,5 litreye çıkar. Gebelikte yeterli su tüketimi ile anne adayları yaşanacak idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, hemoroid, mide yanması, vücut şişkinliği, ödem, bulantı, rahimde kasılma, gebelik çatlakları gibi problemlerin önüne geçerken, daha parlak ve sağlıklı bir cilde de sahip olabilir' dedi.

Hepatit B çocukluk çağında daha fazla kronikleşebiliyor

Kan, temas ve cinsel yollarla bulaşabilen Hepatit B hastalığı, uzun süre belirti vermeden ilerleyebiliyor. İleri aşamada karaciğer kanseri ve sirozla sonuçlanan ağır tabloya neden olan Hepatit B, çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay Hepatit B hastalığı ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Turgutlu'da Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği

Turgutlu İlçe Sağlık Müdürlüğü pembeye büründü. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı Kapsamında; Turgutlu İlçe Sağlık Müdürlüğü ‘’Sakın Geç Kalma Erken Gel’’ sloganıyla farkındalık kampanyası başlattı.

Türkiye'de yılda 300 erkek meme kanserine yakalanıyor

35 yaşın altındaki erkeklerde, nadiren de olsa meme kanserine rastlandığının altını çizen Emsey Hospital Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, hastalığın ileriki yaşlarda daha sık görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Karagöl, 'Erkek çocuklarında doğumdan itibaren meme dokusu olur. Erişkin erkeklerde, bu doku gelişmemiş olsa dahi meme kanseri görülebilir. Türkiye'de yılda yaklaşık 300 erkek meme kanserine yakalanıyor' diye konuştu.

Atina'daki tıp kongresine Türk cerrahlar damga vurdu

Üroloji dünyası tıptaki son yenilikleri Türkiye'den izledi. Dünya Üroloji Derneği'nin (SIU) 2019 kongresinin en önemli bölümü olan canlı cerrahi günü Medipol Mega Üniversite Hastaneleri'nde yapıldı. Kanada merkezli Dünya Üroloji Derneği'nin 17-20 Ekim'de Atina'da düzenlediği kongrede buluşan 2 bin 500 ürolog, Medipol Mega'nın 5 ayrı ameliyathanesinde yapılan 14 farklı operasyonu canlı yayından takip ederek alanlarındaki yenilikleri keşfetti. Konferansa katılan uzmanlar üroloji cerrahisinde son teknoloji cihazları ve yöntemleri Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde Türk ve yabancı uzmanların gerçekleştirdiği operasyonlarla öğrendi.

Obezler sağlığa 2,5 kat daha fazla harcama yapıyor

Açlık yaşayan insan sayısındaki artış devam ediyor. Ancak bunun yanında aşırı beslenme ve obezite de önemli bir sorun. Gıda güvensizliği ile aşırı kilo ve obezite arasındaki ilişki, ülkelerin gelir düzeyine bağlı olarak değişiyor. Üst, orta ve yüksek gelirli ülkelerde gıda güvensizliği bazı yaş gruplarında aşırı kilolu ya da obez olma olasılığını artırıyor. Ünlü Lancet Tıp Dergisi tarafından 188 ülkede yapılan araştırma, kilolu veya obez kişi sayısının son 30 yılda 857 milyondan 2,1 milyara yükseldiği ortaya çıkardı.

Sağlıklı bir menopoz için bu uyarılara dikkat

Menopoz kavramının kelime anlamı olarak son adet görmek, tıbbi tanım olarak bir sene içerisinde hiç adet görmemek olduğunu söyleyen Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Kent Üniversitesi Rektörü Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, menopoz döneminin önemini ve bu dönemi sağlıklı, kaliteli geçirmenin yollarını anlattı.

Toplam 207 haber.