Muzaffer YURTTAŞ

Tasarruf Toplumu olmak!

Muzaffer YURTTAŞ

Bulaşıcı bir hastalık gibi gün geçtikçe dünyayı saran tüketim çılgınlığı hem insanlığın ortak kaynaklarını hem ülkelerin ekonomisini dinamit gibi parçalamaya hazırlanıyor. Yeşili, suyu, temiz havayı insafsızca harcayan toplumlar aynı zamanda kul hakkına girerek toplumsal ve manevi bakımdan problem olmaya doğru adım adım sürüklenmektedirler. 

İsraf toplumunun temelinde açgözlülük yatmaktadır. Tasarrufu ön plana alan toplumun odağında ise tokgözlülük hakimdir. Gözleri doymayan israf toplumunun gözünü toprak doyuracaktır. Paylaşım ve birlikte yaşama felsefesinden hareket eden tasarruf toplumu gelecek kuşaklara tertemiz bir miras bırakmanın gayreti içinde yoluna devam etmektedir. 

İsraf toplumu üretmeden tüketmek, her şeye sahip olmak ve mutluluk için maddiyatı gerekli görürken; tasarruf toplumu bölüşmeyi, az ile yetinmeyi ve huzuru daha ön planda tutmaktadır. 

İsraf toplumu, üretmeden tüketmeye büyük bir hız kazandırarak, insanlar arasındaki tüketim eşitsizliğini büyütmektedir. Tasarruf toplumunda ise, herkes ürettiği kadar tüketmeye özendirilerek, tüketimde eşitlik büyük ölçüde sağlanmaktadır. Birinde, insanlar birbirleriyle elleriyle üretmediklerini tüketmek, diğerinde de, alın terleriyle kazanmadıklarını tüketmemek için yarışırlar.

Düğün Magandalarına Dur Demek! 

Düğün ve diğer törenlerde çok yüksek sesle müzik çalmak, havaya silahla ateş açmak, havai fişek atmak görgüsüzlüğün ve gösteriş kültürünün ta kendisidir. Düğün magandaları can almaya devam ederken İçişleri Bakanlığı valiliklere bu konuda bir genelge gönderdi. Bundan sonra görev valilerin ve güvenlik güçlerinindir. Düğün sahipleri en başta sorumludur. 

Düğün sahipleri misafirlerine bu konudaki düşünce ve beklentilerini en baştan izah ederlerse hiç bir misafir taşkınlık yapıp havaya ateş edemeyecektir. Ayrıca düğün sahipleri müzik görevlilerini gerek düğüne gelen misafirleri gerekse komşuları rahatsız etmemek için müziğin sesini yükseltmemeleri konusunda uyarmalıdır. O kadar yüksek sesle çalınan müzik nedeniyle gelen misafirlerin birbirleri ile sohbet edip hasret gidermeleri imkansız hale gelmektedir. Genellikle düğünlere gelenler yüksek ses nedeniyle baş ağrısı ile  düğünden ayrılmaktadır. 

Trafikte Saygı Toplumu Olmak! 

Sabırsızlığın, tahammülsüzlüğün, saygısızlığın en çok cereyan ettiği alanlardan birisi ne yazık ki trafik alanıdır. Sarı ışıkta önündeki araca korna çalan, uçağa binerken (koltuklar ve numaralar belli olduğu halde) birbirlerini ezercesine aceleci davrananlar, yayaların geçişini hiç dikkate almadan yaya geçidine yaklaştığında gaza basan, trafikte zig zag çizen insanlardan nasıl bir saygı toplumu oluşur? Oluşmaz demeyin, eğitimle her şey mümkündür. Meclis’ten geçen yasa ile cezaların artırılması kısmen bu olumsuzlukları azaltsa da tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Polisin ve kameranın olmadığı yerlerde bu insanlar suç işlemeye devam edeceklerdir. Ailede ve okulda bu konuda daha çocukluk çağlarından itibaren çok ciddi eğitim şart. 

Cumhuriyetimizin 95. Yılı kutlu olsun”

Geçtiğimiz yüzyılın başında kadim coğrafyamıza üşüşen işgal güçleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde milletimizin cesareti ve feraseti ile bertaraf edilmiştir. O gün Sakarya’da, Dumlupınar’da, Başkomutanlık Meydan Muharebesinde bozguna uğrayanlar, vatanımız üzerindeki emellerinden vazgeçmeyip ekonomik, siyasi ve askeri pek çok argümanla üzerimize gelmeye devam etmeye devam etmektedirler. Kurtuluş Savaşı’nda, yedi düvele diz çökmeyen bu asil millete, diz çöktürmeye çalışmaktadırlar.  Gözden kaçırdıkları husus ise milletimizin bağımsızlığına düşkünlüğü, Cumhuriyet ve demokrasisine bağlılığıdır. En önemlisi 95 yıl önce İstiklal Harbi’mizi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize can veren ruh, bugün de dimdik ayaktadır. Bu eşsiz ruh, sergileyeceğimiz birlik, beraberlik ve kardeşlikle dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de vatan toprağında operasyona asla müsaade etmeyecektir. Büyük mücadelelerle kazanılmış Cumhuriyetin gurur ve onur gününün büyük bir coşku ile kutlanmasını temenni ediyor, Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin  kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını tüm şehit ve gazilerimizi sevgi, saygı ve minnetle anıyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Selam ve saygıyla! 

Yazarın Diğer Yazıları