Murat Yıldırım

OKU ÇOCUĞUM OKU

Murat Yıldırım

Anne ve babaların dillerine pelesenk olmuş bir söz , bu hafta ki konu başlığımız.hemen herkes çocuğunun okumasını ve kaliteli bir hayat sahibi olmasını ister, ve bu yol okumaktan geçer. Ve illaki kitaptan.

Maksim Gorki "Her kitap beni kalabalıktan, düzeysizlikten insanlığa, insancıllığa yükselten; daha iyi bir yaşamı anlamama ve ona karşı derin bir susuzluk duymama neden olan bir basamaktır." diyerek kitabın yaşamına kattığı güzellikleri anlatır. 

Çocuklar kitapla okumayı öğrenmeden çok önce tanışırlar ya da tanışmalıdırlar. Bebeklik döneminden itibaren kitap çocuğun hayatının bir parçası olmalıdır. Kitap okuma alışkanlığı okumayı öğrendikten sonra kazanılan bir alışkanlık değildir. Tam tersi hayatın ilk günlerinden itibaren farklı içeriklere sahip olan kitaplar çocuğun gelişimi desteklemelidir.

Kitapların çocuğun hayal gücü ve yaratıcılık becerisini geliştirme üzerindeki etkileri bilinmektedir. Kitaplar gerçek ile hayal arasındaki köprüyü oluşturur. Yaşamın ilk yıllarında kendi çevresi ile ilgili bilgi edinme aracı olan kitaplar, yıllar geçtikçe çocuğun kendi dünyası dışındaki başka hayatları da keşfetmesine yardımcı olur. Hayal gücü ve yaratıcılık kitapların sunduğu hikayeler ve resimler ile beslenir. Farklı duygular, yaşantılar, olaylar kitaplar sayesinde çocuğun dünyasının bir parçası olur.

Ve …

Gelişen teknolojiye rağmen direnen huzur ortamları, kütüphaneler. Hele bir de başını telefona değil de kitaba gömmüş çocuklar içinde varsa. 

Kütüphanelerin cıvıldaşan hallerini, çocuk kütüphanelerine şöyle bir göz atalım.

Kadıköy İnteraktif Çocuk Kütüphanesi:

Daimi olarak Kadıköy Özgürlük Parkı'nda hizmet veren  kütüphanenin tüm etkinlikleri ücretsiz. Kütüphanede çocuklara yönelik, gönüllü veliler tarafından düzenli kitap okuma saatlerinin yanı sıra çocuklarla birlikte hayal kurma, deney yapma, un ve su gibi yenilebilir malzemelerden oyun hamuru, parmak boyası yapıp hep birlikte keyifli zaman geçirme gibi çeşitli aktiviteler de yapılıyor.

Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi:

Üst Bostancı'da bulunan Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi, Halk Eğitim Merkezi'nin içinde yer alıyor. Dileyen çocuklar kütüphaneye üye olarak kitapları ödünç alabiliyorlar.

Nilüfer Çocuk Kütüphanesi:

Çocukların merak vitamini ile büyüyebilmeleri amacıyla kurulan Nilüfer Çocuk Kütüphanesi Misi köyünde meraklı kitap okurlarına ev sahipliği yapıyor. Her yaştan çocukların ilgisini çekebilecek kitapların yanı sıra yetişkinlere yönelik kitapların da yer aldığı kütüphanede üç çalışma salonu bulunuyor. Farklı yaşlardaki çocukların kendilerini rahat hissedebilecekleri bu alanlarda sadece kitaplar değil zekâ geliştiren bulmacalar ve oyuncaklar da bulunuyor.  Eski bir Bursa evinin aslına uygun yeniden yapılmasından sonra kurulan kütüphanede, internet erişimi ve süreli yayınlar bölümü de yer alıyor. Okumadan önce heceleyen, ondan da önce alfabeyi öğrenen ama en önce resimlere bakıp mırıl mırıl kendi hikâyesini anlatan çocuklar, kütüphane aracılığıyla sağlıklı büyüyebilmek, büyüyüp kocaman insanlar olabilmek için ihtiyaç duydukları merak vitaminin her çeşidinin tadına varıyor.

Liste uzayıp gidiyor böyle.

Neden sonra insan düşünmeye başlıyor Kasaba da neden böyle bir mekan yok ?

Sadece çocuklara ait olan, onları okumaya, kaliteli zaman geçirmeye teşvik edecek bir mekan.

İçinde onlara hitap eden kitapların olduğu,

Sadece kitap değil

Çeşitli oyuncakların olduğu

Çocuk sesleri ile  dolu bir mekan.

Çok mu imkansız ?

Yazarın Diğer Yazıları