EĞİTİM ŞART - Murat Yıldırım

EĞİTİM ŞART


Ayşe 2015 yılında ilkokula başlarken Türkiye'de 8. sınıflar liseye geçişte TEOG ‘a, 12. sınıflar ise üniversiteye girebilmek için YGS'ye giriyordu. Ayşe 8. ve 12. sınıfa geldiğinde hangi sınavlara girecek?

 A)LGS- ÖSS ( Geçmişe duyulan bir özlem olabilir)

B)OKS-YGS ( ah şu geçmiş hiç yakamızdan düşmüyor)

C)HEBELÜP- TORNİSTAN ( bir büyüğümüz icat etti)

 D)Hiçbiri ( Ayşe’nin hayali )

İşin geçmişini çoğumuz bildiği için ve geleceğinin hep meçhul olacağından, iyisi mi biz yeni getirilen liselere giriş sisteminin analizini yapalım.

Bakan Yılmaz’ın açıklamalarından:

- Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.

(İkamete dayalı kayıt sistemi ise çoktan iflas etti. İlkokulların önündeki servis araçları , birbirlerini öldüren servis şoförleri ve sahipleri !!  ve şişirilmiş notlar bunun en çarpıcı örneği…)

- Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak.

( büyük kentlerde bu mümkün ama küçük yerleşim bölgeleri? 5 tercihten üçü imam hatip

- Her okul türüne göre hiçbir öğrencimizi, istemediği bir başka okul türüne yerleştirmeyeceğiz.

(Peki ya o bölgede, öğrencinin istediği okul yoksa?)

- Bundan sonra, adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecek

(Sayın Bakan, kendi çocuğunu en yakın liseye gönderir miydi? Sorunun cevabı içinde saklı, kendi oğluna çürük raporu alan insanlar… Neyse)

- Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki öğrencilerin üzerinden sınav baskısı kalkmış olacaktır

( yaşım 45 oldu , hiçbir şey değişmedi)

- Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir.

( hep aynı nakarat )

- Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım

(Bunun mümkün olmayacağını en iyi kendileri biliyor! Yersen! )

- Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız

( kime ve neye göre, kendisi dahi bilmiyor)

- Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG’da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı.

(TEOG getirildiğinde hiç böyle denilmiyordu!  Ve hatta TEOG denen ucubeyi alkışlarken avuçlarınız çatlamıştı . Ayrıca kim daha iyi okul için mücadele vermek istemez ki!)

- Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular merkezden Bakanlığımızca hazırlanacak

( ha kel Hasan, ha Hasan kel, ne değişti)

- Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz

(Önemli olan, sınavların ne kadar hızlı açıklanacağında değil, içeriği ve seçiciliğinde!)

- Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8’nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6., 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.

(3 yılın birikimini 60 soru ile ölçmek mümkün değil. Sorular zorlaştıkça, dersaneye ve özel derse bağımlılık artacaktır!)

Liste uzayıp gider…

Bir de % 90 niteliksiz okul meselesi var ki, o konuya hiç girmeyelim…

Netice itibarı ile değiştirilecek olan bir sistemin açıklanan maddeleri bunlar.

Öğrencilere tek tavsiyem derslerini sıkı sıkıya çalışmaları ve her daim ceplerinde okunmuş pirinç veya yine okunmuş akide şekeri bulundurmaları…

Büyükleriniz olarak yeterince saçmalıyoruz zaten…

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
13May

Anlayana ...

29Nis
24Ara

Mecburiyet…

05Ara

Sabunu Koydum Leğene...

01Kas