ADINI SEN KOY - Murat Yıldırım

ADINI SEN KOY


İslam hukukunda vazgeçilmez kaynak hadisler. Hz. Muhammed’in rüşvetle ilgili sözü en bilinendir

“ Rüşvet verene de alana da ikisi arasında vasıta olanlara da Allah lanet getirsin”. İslam ‘ a göre rüşvet haramdı. Rüşvet alan hükümdar bile olsa durum değişmezdi. Rüşvet konusunda titizlik hediye almayı da yasakladı; hazineye verilmeyen hediye de haram sayıldı.

Hz. Muhammed’in Medine’ye yerleşmesinin ardından ilkel de olsa bir devlet düzenine geçildi. İslam’ın ilk vergisi sayılan zekâtın toplanması için bazı kişilere (amil) görev verildi. Elde edilen gelirin bir bölümü toplayıcılara “ücret/maaş” olarak ödendi. Hz. Muhammed, Müslümanlar arasında Abd-Allah  (Abdullah) adında birini Beni Salim kabilesinin zekâtlarını toplamakla görevlendirdi. Abd-Allah işini bitirince topladıklarının bir bölümünü kendisi için alıkoydu ve bunların kendisine hediye edildiğini söyledi.

Hz. Muhammed hutbesinde bu olaya değindi. Adını vermeden “Sizlerden birisini bu tarafa memur olarak gönderiyorum. Getirdikleri şeyleri “bunlar sizin, şunlar ise bana hediyedir” diye ayırıyor. Bu kimse evinde otursaydı, acaba bu hediyeler ona gelecek miydi?” diye konuştu.

İlk İslam yöneticileri hediye kabul etmedi. Hz. Ebubekir memurların da aldıkları tüm hediyeyi hazineye (Beyt’ül mal) vermesini emretti.

Hz. Ömer, İran, Irak ve Suriye’yi fethederek İslam devletini imparatorluk haline dönüştürdü. Devletin belli başlı siyasi kurumları bu dönemde şekillendi. İl memurlar tayin edildi ve bunlara maaş verilmeye başlandı.

İslam’ın ikinci halifesi de rüşvete çok karşıydı; pek büyük haram saydı. “ Haramın iki kapısı vardır; birisi rüşvet kapsıdır diğeri de zina yapan kadınların aldığı paradır”

Hz. Osman ilk dört halife içinde hediye almayı seven tek kişiydi. İslam ‘da rüşvet de bu dönemde ortaya çıktı. Söylentiye göre Halid bin Velid, Hz. Osman’ın huzuruna gelmek için kapıcıya iki altın vermişti.

Hz. Ali kimseden hediye kabul etmedi. Haberi olmadan verilen her şeyi hazineye bıraktırdı ve memurların da öyle yapmasını emretti. Bunu yapmayanları “hıyanet” ile suçladı.

İslam devletine son verip Arap devletini kuran Emevilerin bu kuruluşunun temelinde rüşvet olması şaşırtıcı değil.

Bunun mucidi Muaviye bin ebu Süfyan ..

Daha devleti kurmadan evvel İslam tarihinde ilk politik amaçlı rüşvet verdi. Böylece Hz. Ali’nin yanında kimi önemli kişilerin saf değiştirmesine neden oldu.  Misal Amr bin al’Asın bunlardan biriydi.

Şimdi diyeceksiniz ki, nerden çıktı tüm bular,tam da “evet” “hayır” arifesindeyken.

Bilsinler istedim…

Bilin istedim…

Saygılar…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
13May

Anlayana ...

29Nis
24Ara

Mecburiyet…

05Ara

Sabunu Koydum Leğene...

01Kas