PALAZLANMIŞ KASABAMIZ

Elektrik hatlarının yer altına alınması ülke açısından yararlı ve görüntüye hizmet ediyor. Su hatlarının yenilenmesi de öyle. Doğalgazın her sokağa yayılması sevindirici.

Ancak bunların bir koordinasyon kurulu içinde yapılmadığı izlenimini ediniyor insan. Turgutlu'da ki kazı çalışmaları kademe kademe yapılsaydı daha iyi olmaz mıydı!? Sokaklar adeta puzzle gibi. Üstelik işaretlemede yetersiz. Çok basit hendekler kapatılmadan bırakılmış durumda.

Ayrıca Irlamaz rekreasyon alanı bu dönemlerde revize edilseydi daha isabetli olurdu, piknik alanı kısıtlı Turgutlu açısından bakıldığında. Mangal yerlerinin yeterli ve beton yapısıyla gerekli olduğunu sanmıyorum.

Su ödeme sistem ve mekanlarının şu anda daha gelişmiş olmasına rağmen, daha akıcı hale getirilmesi, israftan kaçınılması ve hatta internetten dolum konusunun da düşünülmesi faydalı olur.

Tek yön uygulaması yeterli düzeyde uygulanmıyor. Yollar zaten dar, iki taraflı park edilerek bir çok yolda sadece tek arabanın geçişine imkan olduğu halde, vatandaş çift taraflı trafikle boğuşuyor. Sık sık da tartışmalar ve kavgalar çıkıyor. Bu konuda daha önce yaşadığım Almanya Köln kenti kıstas alınabilir. Orada da sokaklar dar ama gayet iyi işliyor. Belediye binası çaprazına (beş yol ağzına) bir trafik lambası konulması özellikle bebek arabalı veya çocuk ve yaşlı vatandaşlar açısından bence şart. Otobüs hatlarının daha da arttırılması gerekir kanaatindeyim.

Trafikte ki gürültüye ve gece asayişine daha özen gösterilmesini ilgili kurumlardan rica ediyorum bir hemşehri olarak. Bu bağlamda gece bekçisi uygulaması tekrar düşünülebilir.

Öte yandan kaldırım kültürünün geliştirilmesi gerekir. Motosikletler, yayalar toplu şekilde yollarda, tezgahlar kaldırımı meşru alanın ötesine geçmiş şekilde kaplamış hoş görüntü vermiyor. Bazı asılı duran materyaller, insan sağlığı için tehlike arz ediyor.

Çocuk oyun alanlarının yanına piknik yeri tarzı oturma alanlarının yapılması bence uygun değil.

Sözleşmeli çalışan belediye personelinin şartlarının iyileştirilmesi gerektiği konusunda bir takım sitemler herkesin kulağına geliyordur.

Kentsel dönüşümün deprem bölgesi Turgutlu'da ivedilikle ele alınması gerekiyor. Sokak genişletme çalışmaları bu bağlamda sevindirici.

Çocukluğumda ki çeşme kültürünün daha da yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyorum.

Turgutlu yerel belediyesine verilmesi gereken bir çok yetkinin Büyükşehir'de olduğu görülmekte. Sokakların bile temizlik olarak yetki açısından ayrılması bence lüzumsuz.

Sosyal ve kültürel faaliyet ilanlarına baktığımda neredeyse tamamı Manisa Merkez'de. İlçelerde de bunların yaygınlaştırılması gerekiyor.

Manisa Büyükşehir'de ki belediyecilik başarısının Turgutlu gibi semtlere de sirayet ettirilmesini umut ediyor ve bunun gerçekleşeceğine inancımı koruyorum.

Diğer hususları sosyal medya üzerinden tarafıma ulaştırırsanız yazmaya gayret göstereceğim.

Tüm halkımıza hayırlı günler dilerim. Saygı ve sevgilerimle...


 

Yazarın Diğer Yazıları