En Önemli Merkeze Sırt Dönmek

Değerli Hemşehrilerim, Değerli Okuyucularım

Allah’ın bu dünya hayatında verdiği en önemli nimetlerden, belki de en önemlisi akıl, irade, mantık diyebileceğimiz manevi bir servettir. Kuran’da sadece akıl ile ilgili tahminen 75 yerde bahsedilmektedir. Akıl yürütme, düşünme gibi aklı yaratmanın sonucu olması gereken fiiller hariç.

‘’İşte akıllarınız ersin diye, Allah size âyetlerini böylece açıklıyor.’’ diyor yüce kitabımız (2:242-İlk sayı sure sayısını, ikincisi ise o surenin kaçıncı ayetinde bu içeriğin geçtiğini açıklamaktadır).

‘’Çünkü yeryüzünde dolaşan canlıların Allah katında en kötüsü anlamayan ve düşünmeyen sağırlarla dilsizlerdir.’’ (8:22)

Aklın varlığını fark etmek tek başına yetmiyor. Onun bir devamı niteliğinde bunun düşünmeye, yani tefekküre dönüşmesi gerekir. Bunun da Kur’an ve sünneti referans alarak yapılması gerekir ki, bunu da ilerideki yazılarımda ele alacağım. Düşünme melekesi aynı zamanda sorgulama denen ve bizim coğrafyada maalesef çok az rastlanan ve yine ileride irdeleyeceğim sadece dünya hayatı babında bile, gelişmiş ülkelere göre neden geri kaldığımızı veya eksik kalkınma sancısı çektiğimizin nedeni olan bir unsurdur. Sorgulama yeteneğini kullanma ile ilgili 1ANTV televizyon kanalında ki programımı youtube’dan ismi girerek arama ile bulmanızı ve izlemenizi salık veririm.

Düşünme fiili ile devam edecek olursak Kuran şunları söylüyor biz inananlara:

‘’…ibret alıp düşünsünler diye ayetlerini insanlara açıklıyor.’’ (2/221. Ayet dahil bu ibare tam dört ayrı yerde geçiyor.

‘’Fakat düşünüp de öğüt alan var mı’’, ‘’Ne kadar az düşünüyorsunuz’’, ‘’…düşünmüyorsunuz’’ gibi ayetler birçok yerde geçmekte. Yaratan bize karşı o kadar merhametli bir üslupla hitap ediyor ki, aslında ‘’Gelin etmeyin kurtuluşunuz bunda’’ diye aslında O’nun hiç ihtiyacı olmayan, fakat aslında bizim açımızdan her iki dünyamız için su gibi önemli bir hakikati adeta bize ısrarla tekrarlıyor.

Bu aslında yöntem açısından da bizim için kılavuz olmalı. Televizyon programında da söylediğim gibi, oku sadece düz oku olmayıp tekrar ederek, tefekkür ederek oku emrini kendi içinde barındırmakta. O yüzden Allah, bize tekrar tekrar bazı tavsiyeleri ayetlerinde vurguluyor.

Netice olarak, bu asli ilahi sistemi işletmeezsek, yaşadığımız sorunları çözmede sadece ve sadece boğuşuruz. Çünkü asıl sorun bunları çözmede ki ilahi emri, yani akıl ve düşünmenin varlığını fark etmeme ve bu yüzden bunları kullanmama yatmaktadır.

Bu nimetlerin varacağı liman, imanı keşfetme olmalıdır. Yoksa sadece dünya işleri için değildir ki onun içinde akli bir iman gerekir.

NE FAYDA

Yemişim, içmişim

Tahsil etmişim,

Koltuk edinmişim,

Yine hep yemişim, oynamışım

Nereye gidiyorsun ey ömür,

Diye sormaya bile vakit olmamış,

Koşmuşum neye yetişmeye çalıştığımı bilmeden,

O zaman ne farkım kaldı öteki canlılarla kıyaslayınca,

Kim daha üstün aslında bu durumda…

Şiir: Ekrem Canbaz

Bu konuya başka önemli milli bir gündem çıkmazsa, bir daha ki  yazımda bahsedeceğim. O zamana kadar bunlar üzerinde hep birlikte kafa yormamız dileğiyle Allah’a emanet olun…

Saygılarımla.

 

Yazarın Diğer Yazıları