REFERANDUMDAN ÇIKAN MESAJLAR - Cihan Canuyar

REFERANDUMDAN ÇIKAN MESAJLAR


Aylarca süren ve insanımızı kutuplaştıran referandum sonunda bitti;yeni Anayasa halkımızın %51.4lük oyu ile kabul edildi.

Aslında siyasi tarihimiz boyunca yaptığımız ilk sivil Anasaya buydu,büyük bir fırsattı;ancak bence tam değerlendirilemedi;herşeyden evvel çok siyaset malzemesi yapıldı,içerik olarak ise demokratikleşme noktasında gerekli adımlar atılacak maddeler de maalesef ki yoktu.

Yine de halk oyu ve iradesiyle,meclis tarafından tartışılarak halk onayı ile yürürlüğe girmesi bakımından olumlu bir adım olarak tarihimize geçti. Bundan sonra ne olacak?.Herkesin ağzında bu soru var.

Elbette eskiye göre değişiklikler olacak,artık çok güçlü bir devlet başkanımız yönetimde olacak,işte sorun bu noktada ortaya çıkabilir;yeni Anayasa tamamen başkana odaklı olduğu için ve başkana geniş yetkiler verildiği için denetim biraz yavaşlamış gözüküyor,yargının da başkan ve meclis tarafından atanacak olması yargı bağımsızlığını gölgeleyebilir.

Neticede bunlar süreçte ortaya çıkacaktır,yapılması gereken;yeni değiştirecek olduğumuz yönetim sistemimizde oluşacak olan sıkıntıları uzlaşma kültürü ile ortadan kaldırmaktır. Halk iradesi herşeyin üstündedir,halk ne derse o olur;bu referandumun sonucuna da bu pencereden bakmak doğru olur.

Şahsi kaygım Anayasanın siyasete çok malzeme yapılmış olmasıdır.Bu noktada da referandumun en tartışmalı ismi sayın Devlet Bahçeli olmuştur.Sayın Bahçeli şu anki siyasi hayatımızda aktif siyaset yapan en tecrübeli ve en eski siyasidir;ancak başkanlık noktasındaki fikirleri zaman içerisinde değişime uğramıştır,böyle akil bir politikacının böyle hayati ve ülkenin kaderini belirleyecek bir noktada görüş değiştirmesi tepkilere sebep olmuştur.

Referandum sonuçları da göstermiştir ki sayın Bahçeli ve lideri olduğu MHP tabanı farklı yönde hareket etmiştir,bu üzelerek söylemek gerekir ki sayın Bahçeli’nin bu anlamda liderliğinin sorgulanmasına sebep olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ise en önemli kalelerini kaybetmiş ve bir anlamda oy kaybına uğramıştır.

Sonuçlardan şunu anlamak gerekir;HAYIR oyu veren %49luk kesimin en az %23’ü merkez sağ seçmendir ve de bu seçmen yapısı muhalefetini ortaya koymuş ve de yeni bir siyasi oluşuma ışık yakmıştır ki bu oy oranı da hiç azımsanmayacak bir orandır.

Referandum sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olmasını ümidediyor ve vatanımıza ve milletimize her daim saadetler diliyorum.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
24Nis

ULU ÖNDERİMİZİN İZİNDE

18Nis

REFERANDUMDAN ÇIKAN MESAJLAR

02Nis

MANİSALILIK RUHU

15Mar

DIŞ SİYASET

08Mar

DEFOLU DEMOKRASİ