Ahmet Orhan

4 Ekim öncesi ve sonrası

Ahmet Orhan

Sevgili Haber Kasaba okuyucuları bugün sayfalarınızda ilk yazımı göreceksiniz. Bildiğiniz gibi günümüzün yeni güçlü medya araçlarının başında İnternet haber kanalları ve sosyal medya araçları gelmektedir. Bende bir çoklarınız gibi özellikle sosyal medya araçlarını kullanarak değerli dostlarımla sohbet etmekte zaman zaman da ülkemizin yaşamakta olduğu sorunlarla ilgili görüşlerimi paylaşmaktayım.

Şimdi buna yeni bir ilave yaparak Haber Kasaba sayfalarında sizlere görüş ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım. Ülkemizin bilinen her türlünü sorunları ve yaşadığımız kentin sorunları ilgili tespit ve önerilerimi siz değerli Haber Kasaba okuyucu ile bundan böyle paylaşmaya çalışacağım.

Yazılarımı okumaya ayırdığınız zaman içn hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

Bahçeli'nin Manisa ziyareti öncesi ve sonrası değerlendirme

1.bölüm

30 Mart 2014 tarihinde yapılacak Manisa Büyük Şehir Belediye seçimlerinden epeyce önce Cengiz Ergün Devlet Bahçeli tarafından övgülerle aday ilan edilmişti. Sayın genel başkanın eşine pek rastlanmayan bir yetkilendirmeyle hatta ilçe belediye başkan adayları bile Ergün'ün tercihlerine göre belirlenmişti. Olayın irdelenebilecek farklı yönleri olmakla birlikte seçimler sonucunda Büyük Şehir Belediyesiyle birlikte 6 ilçe belediyesi de MHP tarafından kazanılmış oldu. Bu sonuç tüm Türkiye'de ve MHP camiasında dikkatlerin Manisa'ya yönelmesine neden oldu.

Ortada Büyük Şehir teşkilatı yoktu, çok şey yapılması gerekiyordu.

Manisalılar Ergün'e kredi açmaya hazırdı. Neticede bir şekilde teşkilatlar kurulurken Milletvekilliği seçimleri gelip çatmıştı.Eh koskoca Büyük Şehir Belediye başkanının önereceği milletvekili aday veya adayları olmaması mümkün müydü? Elbette hayır. Genel Başkan başarılı Cengiz Ergün'ü taktir ediyor işine duygularını karıştırmayan biri olarak bilinmesine rağmen sevgisini gizlemiyordu.

7 Haziran 2015 listeleri bu atmosferde hazırlanmış ikinci sıradan itibaren özellikle Z.Balkız, H.Eryılaz, Y.Çoşkun seçilebilecek sıralara Ergün'ün isteği doğrultusunda yazılmıştı.

Artık Cengiz Ergün istekleri doğrultusundaki MHP teşkilat yapılanması ve aday listesiyle gereğini yapmak MHP'ni mevcuttan daha fazla milletvekili çıkarmak suretiyle kendisine olan güveni boşa çıkarmamak durumundaydı.

Kampanya için kolları sıvadı adaylarla çalışmaya koyuldu ama MHP Türkiye'de milletvekili sayısını ikiye katlayarak arttırmış olmasına rağmen bunun yansıması maalesefö Manisa'da görülemedi. Hepinizin bildiği gibi hükumet kurulamayınca 1 Kasım tarihinde erken seçime gidilmişti.

1 Kasım seçimlerine gidilirken Devlet Bahçeli bazı tespitler yapmış olmalı ki Meral Akşener başta olmak üzere bir çok isme listelerde yer vermedi. Bu değişiklikten Manisa'da önemli pay almıştı. Cengiz Ergün'e yakınlığı bilinen Zeynel Balkız muhtemelen genel başkanın tespiti, gerekse Hasan Eryılmaz tarafından organize edildiği söylenen ilçe başkanlarının istekleri doğrultusunda yine enteresan bir şekilde Hasan Eryılmaz'la birlikte yer almadı.

Bundan duyduğu rahatsızlıktan olacak Ergün 1 Kasım kampanyalarının hiç bir safhasında görev almadı sonuç olarak MHP ikinci milletvekilliğini kıl payı kaçırarak sadece bir temsilcisini meclise gönderebildi. Bu sonuç MHP Manisa camiasında büyük üzüntüye sebep olmuştu.

80 den 40'a düşen milletvekili sayısı MHP de iktidarı ele geçirmek için pusuda bekleyenlerin iştahını ve cesaretini arttırmış, sonunda 30 Kasım tarihinde Meral Akşener başta olmak üzere çok sayıda genel başkan adayı ortaya çıkıverdi.

Yeni adaylar çok güçlü görünüyor milletvekillerinin yarısını kısa sürede kaybeden genel başkan ise kolay lokma olarak algılanıyordu. Bu algı olağan üstü büyük kongre toplamak için uygun vasat demekti. Üst kurul delegelerinden imza toplamak için faaliyete geçilmiş genel başkanın itirazlarına ve yeni tarih önerisine rağmen süreç yürüyordu.

Türkiye'de bunlar yaşanırken Manisa'da neler olmuştu şimdi ona bakalım.

2015 yılının başında yapılan Manisa il kongresinde büyük oranda Cengiz Ergün'ün istekleri doğrultusunda Hüseyin Akgül'ün gözetiminde yapılan kongrede Tanju Balatlı başkanlığında belirlenen il yönetimi ve bilahare tarla kurultaycılara, gelen talimatlar doğrultusunda imza verecek üst kurul delegeleri belirlenmiş oldu.

Artık Manisa'da MHP siyasetini Cengiz Ergün belirlemekteydi. İlçe belediye başkanları, MHP ilçe başkanları ve üst kurul delegelerinin önemli bir kısmı Ergün'ün istekleri doğrultusunda hareket ediyordu. İsteği üzerine teşkilat yöneticileri topluca istifa ediyor gereğini yerine getiriyorlardı.Aksine uyarılara rağmen üst kurul delegelerinin önemli bir kısmı olağanüstü kurultay için imza vermiş genel başkan aleyhine açıklamalar yapıyorlardı. Manisa ve ilçelerinden Meral Akşener'in Ege bölgesinde yapılan toplantılarına katılım sağlamak üzere organizasyonlar yapılıyor, hatta İzmir Gündoğdu meydanında yapılan mitinge sponsorları bizlerce malum kişilerce otobüsler kaldırılıyor,Manisa adeta muhalif yapılanmanın merkezlerinden biri haline getiriliyordu. !

9 Haziran 2016 tarihinde tarla kurultayında hazirun listesinde diğer Manisa delegelerinin isminin yanı sıra Cengiz Ergün'ün isminin olduğu iddiası gündemde adeta bomba tesiri yapmıştı. Birden her şey değişmişti artık. Manisa'da il yönetimi ve ilçe yönetimleri değişmiş yeni kurulan teşkilatlar kongre hazırlıklarına koyulmuş ancak vatandaşlardan gelen taleplerin yerine getirilmesi için öncelikli olarak belediyelere müracaat edilmiş olmasına rağmen belediyelerin MHP temsilcileriyle birlikte çalışmaya isteksizliği bırakın partilileri Manisalıların bile gözünden kaçmıyordu. Adeta Manisa'da bağımsız belediyeler oluşmuştu. (Gerçi halen devam ediyor ya.) Nedense bu tutumunda gerek büyük şehir gerekse ilçe belediyeler büyük oranda ısrara devam ediyorlardı. Sokaklarda meşru ilçe başkanları yerine istifa eden ilçe başkanlarının talepleri doğrultusunda icraat yapıldığı fısıldanıyor, bir türlü yeni oluşan teşkilatların belediyeler üzerinde etkinliği sağlanamıyordu. Yaşananlar böylesine sürüp gidiyordu. Tam bu atmosferde akışı değiştirme potansiyeli olan önemli gelişme oldu; 4 EKİMDE BAHÇELİ MANİSA'DA!

4 ekim öncesi ve sonrası

2. Bölüm

4 Ekim öncesi ve sonrası ile Manisa için önemli gelişmelere neden olacak gibi görünmekte. 110 milyon TL bedelli Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı MHP Genel Başkanı tarafından açılışı yapılarak hizmete alınacaktır.Modern şehircilik için son derece önemli olan bu tesis elbette Manisa'ya çok şey katacaktır.

Söz konusu tesisin açılışının yanı sıra Sayın Devlet Bahçelinin Manisa programı bir belediye yatırımının devreye alınmasından daha çok anlamlar taşımaktadır. Özellikle MHP tabanı bu ziyaretten Manisa siyasetinde yeni sonuçlar beklemektedir.

Bu ziyaretin doğal sonucu olarak parti ve belediyeler arasında uyumlu bir birlikteliğin hayata geçmesi öncelikli olarak beklenmektedir.

Maalesef bir süredir Belediyelerde mevcut kadrolar tarafından yürütülmekte olan Genel Merkeze ve dolaysıyla genel başkan Devlet Bahçeliye muhalif davranış ve söylemlerin son bulması, bu yapıların tasfiyesi samimi ülkücüler tarafından istenmektedir. Manisa Büyük Şehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün yapılan kamuoyu araştırmaları sonucunda Manisalıların başarılı bulup geçer not verdiği bir başkandır. Belediye hizmetleri açısından durum böyleyken, MHP teşkilatları ile ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde olmadığı da yerel kamuoyunun bildiği bir gerçektir. Bu durum şüphesiz ki ciddi bir eksikliktir. Temnnimiz bu eksikliğin bir an önce giderilmesidir. 4 Ekimden sonra ne olabilir veya ne olmalı?

Öncelikle MHP'li belediyeler eskiyi unutup yeni yapılan kongrelerden güç alan MHP Teşkilatlarını dikkate almalı ve gereken özeni göstermelidir. (Bazı ilçelerde meclis üyeleri İlçe başkanının davetine bile uymamaktalar.) Onlardan gelecek talep ve uyarılar mutlaka titizlikle ele alınmalı, MHP ve Belediye ilişkisinde şahsi duyguları veya genel merkez karşıtlığından hareketle ayak sürüyenlerle derhal yollar ayrılmalı.

Bu noktada halkın istekleri ve yapılan icraatların sahiplenmesi noktasında olmazsa olmaz şart olan Parti teşkilatlarının katkısının temini için azami özen gösterilmelidir. Teşkilatlara önemli olduklarının hissettirilmesi ise çok hayırlı sonuçlar doğuracaktır. Belediye kadrolarının doğrudan siyasete müdahalesi kesinlikle önlenmelidir. Aksi durum parti faaliyetlerini bir menfaat beklemeden yapan Parti yöneticilerinin şevkini kıracağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Ayrıca bu durum Belediye Başkanlarının Parti tabanı ile ilişkilerini zedelemektedir.

Cengiz Ergün radikal kararlar alıp sür'atle hayata geçirebilecek iradeye sahip olduğunu başkanlığı süresince bir çok kez ortaya koymuştur. İnancım odur ki sayın Ergün yeniden Büyük Şehir Belediye Başkanı olması için mensubu olduğu MHP ve onun her seviyedeki kadroları ile uyumlu çalışması gerektiğini görebilecek yeteneğe sahiptir. Bu uyumun tesisi için gerekenleri yapacaktır.

Ortaya çıkacak bu durum MHP yerel temsilcilerini de rahatlatacak halkın içinde rahat ve başarılı siyaset yapma imkanı verecektir.

Yazarın Diğer Yazıları