Kuzey yarım kürenin ilk kiraz 200 TL' ye satıldı

Kuzey yarım küre üzerinde Şehzadeler ilçesinde üretilen ilk kiraz kilosu 200 TL' ye satıldı. Satılan ilke kirazların satış rakamlarının sembolik olduğunu ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, üretimin arttıkça fiyatların bir dengeye oturacağını ifade etti.

Kuzey yarım küre üzerinde Şehzadeler ilçesinde üretilen ilk kiraz kilosu 200 TL’ ye satıldı. Satılan ilke kirazların satış rakamlarının sembolik olduğunu ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, üretimin arttıkça fiyatların bir dengeye oturacağını ifade etti.

Her yıl geleneksel olarak Sancaklıbozköy Mahallesinde gerçekleşen yılın ilk kirazının sembolik satışı, bu yılda gerçekleştir. Sancaklıbozköy Mahalle meydanında gerçekleşen 2017 yılının ilk satılına Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek, Belediye Meclis üyesi Mehmet Kavas ve çok sayıda üretici ile tüccar katıldı. Dünya’ da kuzey yarım küre üzerinde kirazın ilk Şehzadeler’ de üretildiğini ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Şehzadeler ilçemizde bilindiği gibi çok ciddi bir kiraz üretimi yapılmaktadır. Şehzadelerimiz’ de 19 bin dönümlük arazide 760 bin adet kiraz ağacımız mevcut. Kuzey yarım küre üzerinde kirazı Şehzadeler olarak biz üretiyoruz. Bugünde Sancaklıbozköy Mahallemizden çiftçilerimiz ilk kirazlarını topladılar. Bugün toplanan ilk kirazların sembolik satışlarını yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde de burada kiraz hasadı devam edecek. Bu yıl bölgemizde haça şartları gayet iyi gitti. Nasip olursa bu yıl kiraz rekoltesinin 40 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Bölgemizde üretilen kirazın yarısından fazlasını ihraç ediyoruz. Diğer kalan kısmını da iç pazara sunuyoruz. Şehzadelerimiz de üretilen bu kaliteli kirazlar sayesinde gerek Ülkemizin, gerek Manisa’mızın ekonomisini ciddi katkılarda bulunuyoruz. İnşallah bu yıl afatsız bol bereketli bir sezon olur. Nasip olursa bu yıl Ege Bölgesinin en güzel Pazar yerinin açılışını da önümüzdeki Cumartesi günü gerçekleştireceğiz. Bundan sonra üreticilerimiz büyük zorluklarla ürettikleri kirazlarını, sokak aralarında değil modern ve güzel, Şehzadelerimize yakışan Pazar yerinde gerçekleştirecekler. Bu yeni Pazar yeri ile birlikte kirazımız ve bölgemizde üretilen meyveler daha değerli bir şekilde Türkiye’nin en iyi tüccarları ile buluşacak ve çok daha iyi rakamlara değerlendirebileceğiz. Tüm tüccarlarımıza bol ve bereketli bir sezon olmasını diliyorum” dedi.

“BU YIL SATIŞLAR KİRAZ PAZARINDA OLACAK”

İlk satılan kirazların fiyatlarının sembolik rakamlar olduğunun altını çizen Başkan Çelik “18 Nisan tarihi itibarı ile ilk kirazımızın satışını gerçekleştirdik 3 tüccarımızın getirmiş olduğu kirazlar 160, 170 ve 200 liradan alıcı buldu. Tabi bu rakamlar sembolik rakamlardır. Kirazlarımız çıktıkça rakamlarda normal seyrine oturacaklardır. Geçtiğimizi yıl üreticilerimiz 10 ila 15 TL arasında kirazlarını ihraç etmişlerdi, bu yılda bu fiyatlara yakın olmasını bekliyoruz. Bu yıl ki kiraz sezonunda tüm kiraz üreticilerimize, çiftçilerimize bereketli bir sezon olmasını diliyorum. Şehzadelerimizde kiraz ağaçlarının büyük bir bölümünde iyi tarım uygulaması yapıyoruz. Bölgemizde AB standartlarına uygun bir kiraz üretimi gerçekleştiriliyor. Nasip olursa bu yıl kirazlarımızın satışını tüm dünyaya Kiraz Pazarımızdan yapacağız” dedi.

“ŞEHZADELER’DE ORGANİK ÜRETİM YAPILIYOR”

Şehzadeler’ de üretilen kirazın büyük bir bölümünün Almanya ve Rusya’ ya ihraç edildiğini ifade eden Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek “18 Nisan tarihi itibarı ile kuzey yarım kürenin ilk erkenci kirazını üretmiş durumdayız. İnşallah kirazlarımız bu yıl çok daha güzel ve iyi olacak. İhracatta Rusya nedeni ile geçtiğimiz dönemden devam bir denge bozukluğu var, ancak bu yıl bunu da atlatacağız inşallah. Bu yıl sezon güzel geçecek, üreticimiz de üretim noktasında son derece bilinçli bir şekilde hareket ediyor.  Kirazlarımız organik olarak üretilmektedir. Üretim aşamasında hiçbir kalıntı maddesi kullanmıyoruz. Kiraz Üreticileri Birliği olarak bizde bunun takibini yapıyoruz. İnşallah afatsız ve sorunsuz bir yıl geçiririz” dedi. Konuşmaların ardından yapılan sembolik pazarlıkta Ziya Selek adlı üreticinin kiraz, Tüccar İbrahim Bodur tarafından kilosu 160 TL’ ye alıcı bulurken, İlyas Coşkuner’ e ait kiraz Ahmet Batı tarafından 170 TL’ ye alındı. Pazara en son olarak kiraz getiren üretici Metin Köse’ ye ait kiraz, Tüccar Celil Görmez tarafından kilosu 200 TL’ den alınarak kiraz sezonu sembolik olarak açılmış oldu.

 

Bakmadan Geçme